Uglemmelig ugletur
Glem kattunger, hundevalper og spretne føll. Øverst på skalaen over søt regjerer ugleunger!
Kattuglene er ikke utrydningstruet, men de trenger fuglekasser! Skogsdrift fører til at det er få trær med naturlige hulrom uglene kan ruge i. Nå er mange av uglekassene råtne og må fornyes. Derfor har Forskerfabrikken startet en innsamlingsaksjon for kattugleprosjektet.
Vil holde et slikt nøste i hendene neste vår, så fortsett å lese…
Men hvordan i all verden fikk vi i Forskerfabrikken det søteste av det søte i dyreriket i hendene? Det skyldes en av våre mange fabrikkhemmeligheter som heter Morten Bilet. Morten er ekspert på slikt som steiner, verdensrommet, meteoritter, fossiler, sjakk, natur og fugler. Og gjennom Morten kommer vi i fabrikken i kontakt med mye spennende folk. Denne dagen var det biolog Vidar Bakken vi skulle møte. Han jobber vanligvis med polare fugler, men er også ildsjel i et ugleprosjekt. Den siste fredagen i mai tok Vidar oss med for å besøke en uglefamilie i et skogholt på Østlandet.
Satt opp 50 uglekasser
Vidar har studert kattugler på Østlandet i 25 år, og nå var vi på vei mot en av 50 uglekasser som er utplassert for å studere utbredelse og forekomst av kattugler i Norge. De blir besøkt hver vår for å undersøke hvilken ugle som har inntatt kassa og hvor mange egg hun har lagt. Så, noen uker senere, blir ungene telt, veid og målt.
Vi var forberedt på en lang ekskursjon inn i skogen, men vi trengte bare å klatre over et gjerde og gå opp en bakke før vi var i uglenes skog hvor en finfin uglekasse hang høyt i et bjerketre.
Snart hadde Vidar foldet ut stigen og var på vei opp mot kassa. Vi sto litt på avstand for å ikke bli angrepet hvis ugleforeldrene skulle bli sinte. Men de holdt seg på avstand. Kanskje de hadde blitt vant til de årlige besøkene til Vidar?
Uglene trives i hjemmene sine
Uglemor og uglefar har nemlig holdt til akkurat her siden 2015. For kattugler beveger seg ikke langt når de først har funnet en partner og et sted å bo. Innen en radius på ca. 2 kilometer lever de år etter år og holder gnagerbestanden nede. Derfor er de godt likt blandt alle med hage eller åker. Med kattugler i nærheten, blir det lite jordrotter.
Snart ble tre ufattlig søte ugleunger hentet ut og båret bort til oss. Om de var blendet av lyset eller søvnige fordi de egentlig er nattdyr, er ikke godt å si, men rett som det var sovnet de på bakken eller i armene våre. Og å være redde hadde de ikke vett til så her fikk alle fra ivrige barn, tøffe tenåringsgutter og begeistrede voksne løfte og holde magiske små hjerteknuserne og sette dem på skulderen.
Vidar var veldig fornøyd med uglemor og uglefar. For alle tre ungene var tørre og veide rundt 300 gram, noe som tyder på at de fikk nok mat. I løpet av de neste dagene vil de forlate fuglekassa og klatre opp i et tre. Der vil uglemor og uglefar mate dem og følge dem opp til de er i stand til å fly. Men når de har lært seg å jakte selv, må de forlate foreldrenes revir og finne sitt eget, og det er ikke bare, bare. Mange ugler omkommer det første året de lever. Det er ikke lett å klare seg.
Uglene trenger gamle trær
Kattuglene er ikke utrydningstruet, men de trenger fuglekasser, for skogsdrift fører til at det er få trær med naturlige hulrom uglene kan ruge i. Dessuten har Vidar et annet mål med ugleforskningen. Han ser en sammenheng mellom mildere klima og at uglene stadig trekker innover i landet fordi de finner nok mat når vintrene er snøfattige.
Nå er mange av uglekassene råtne og må fornyes. Derfor vil Forskerfabrikken arrangere en innsamlingsaksjon for kattugleprosjektet. Det koster 1000 kroner å lage og montere opp en ny uglekasse, og vi ønsker oss 30 stykker. Alle som donerer 500 kroner eller mer, blir invitert på ugletur for å merke ugleunger neste vår. Men da gjelder det å være klar på kort varsel, for de skal merkes rett før de forlater redet, og den datoen er det vanskelig å forutsi lang tid i forveien.
Her kan du være med på å SPLEISE på uglekasser: spleis.no/ugletur

