Spillet som gjør barn bedre i matte!
Hanne S. Finstad, Forskerfabrikken
Er det mulig å bli bedre til å regne uten å regne? Ja, mener utviklerne bak spillet More 4 Monkey.
Spillet går ut på å vurdere hvor det er mest eller minst uten å telle. Du kan for eksempel få se mange bananer i en firkant og mange epler i en annen. Så skal du vurdere hvor det er flest. Vanskelighetsnivået øker ved at mengdene du skal sammenligne gradvis blir mer like. Det har lenge vært kjent at voksne som løser slike oppgaver, blir bedre til å addere og subtrahere. Nå viser en fersk studie at det samme er tilfelle for små barn. Her deltok 103 barn i alderen 4- 5.5 år. Før forsøket startet, ble barnas matematikkforståelse kartlagt ved å studere hvor godt de forstod tallene opp til 10 og ved å be dem løse enkle addisjon og subtraksjonsoppgaver. Deretter fikk halvparten trene med More 4 Monkey ti ganger i løpet av 2- 3 uker mens resten av barna lekte med et hukommelsesspill like mange ganger. Det gikk ut på å huske undersiden av kort og finne bilder som var like. Deretter ble barnas matematikkforståelse testet på nytt.
Resultatene viste at barna som hadde lekt med More 4 Monkey, fikk bedre matematikkforståelse. Hukommelsesspillet hadde ikke en slik effekt.

Forklaringen er antageligvis at når vi vurderer mengder sånn omtrentlig, bruker vi en medfødt egenskap som vi også finner hos dyr. Både dyr og mennesker har jo til alle tider måttet vurdere slikt som hvor det er mest mat og færrest fiender for å overleve. Når vi lærte om tall og grunnleggende aritmetikk, videreutviklet vi denne medfødte mengdefølelses. For hjerneskanning viser at hjerneområdene vi bruker når vi tenker på denne måten, er de samme som vi bruker når vi regner presist med tall. Andre forskere har funnet en mulig sammenheng mellom babyers evne til å se forskjell på mengder og hvor gode de blir i matematikk noen år senere. Derfor kan det tenkes at barn som får trent sin omtrentlige mengdefølelse gjennom spill som More 4 Monkey, får et bedre utgangspunkt for å lære matematikk.
Kilde:
Non-symbolic approximate arithmetic training improves math performance in preschoolers. J Park et al, Journal of Experimental Child Psychology, vol 152, s 278-293, 2016