Slik gir du barn et godt grunnlag for å lære matematikk
Av Fabrikksjef Hanne S. Finstad
Ett av fem barn i norsk skole har store problemer med matematikk. Det er mye som tyder på at slike vansker kan forebygges når barna er små, hvis vi gir de et godt grunnlag for å lære matematikk. Dette kan kanskje høres vanskelig ut, men trenger absolutt ikke være det. Her får du råd om hverdagsvaner, leker og spill som utvikler matematikkforståelsen.
Ingen blir født med mattehjerne
Voksne som sliter med matematikk hevder ofte at de ikke har «mattehjerne», men faktum er at ingen mennesker blir født med en matematisk hjerne. Vi har ingen hjerneområder dedikert til ligninger, brøk eller prosent. Det hjernen derimot har er en medfødt forståelse for mengder. Selv helt nyfødte babyer klarer å se forskjell på lite og mye. Når barn lærer matematikk er det denne mengdeforståelsen som videreutvikles. Menneskehjernen har nemlig en fantastisk evne til å tilpasse seg etter ulike behov. Forskere tror hjernen har en sensitiv periode for utvikling av grunnleggende tallforståelse i førskolealderen. Barn må oppleve visse stimuli for at evner ikke skal bli varig svekket eller gå tapt. Barn som er usikre på talls verdi og sammenheng kan få problemer med aritmetikk, brøk, desimaltall og prosent når de blir eldre.
Slik starter matematikkforståelsen
I utviklingen av tallforståelsen spiller noen hjerneceller, kalt tallnevroner, en hovedrolle. Før vi har lært matematikk hjelper de oss med å sammenligne mengder for å vite hvor det er minst og hvor det er mest. Denne egenskapen brukes når du for eksempel raskt ser hvor det er strategisk å plukke bær. Gradvis, hvis noen lærer oss matematikk, vil disse nevronene bli omskolert til å forstå presise mengder og forbinde dem med symboler og ord. For oss som er voksne virker det så enkelt at et tall som «2» kan skrives som «to», at vi kan si ordet høyt og at det kan referere til ulike ting bare det er snakk om to av noe. Da vi var barn brukte vi flere år på å få alt dette på plass. Gradvis forstod vi at mengder på fem, åtte, tolv osv. er helt presise og kan uttrykkes med ord. Deretter koblet vi tallordene til symboler som 5, 8 og 12 og de tilsvarende tallordene skrevet med bokstaver.

Prikker er et skritt på veien til å forstå presise mengder
I mange spill, som er laget for å styrke barns matematikkforståelse, blir prikker brukt til å symbolisere ulike mengder. Det er fordi flere forskningsrapporter viser at å trene på å vurdere hvor det er mest og minst prikker styrker forståelsen for tall.
Det viser blant annet en studie der 35 barn i alderen 7-10 år deltok og hvor halvparten av barna hadde store problemer med matematikk. I fire uker fikk de alle en spesiell form for matematikkundervisning tre ganger i uka. De regnet ikke bare med tall, men brukte også mye tid på å sammenligne mengder i form av prikker på ark for å avgjøre hvor det var mest og minst. Hjerneaktiviteten til barna ble kartlagt før og etter treningen, og her var det store forskjeller da forsøket startet. Barna med matematikkvansker brukte i liten grad hjerneområdet hvor tallnevronene ligger, men etter fire uker hadde mønsteret endret seg. Barna med matematikkvansker var ikke bare bedre til å regne, men hjernene deres jobbet mer som hjernene til barna som var gode i matte. Tallnevronene var aktivert.

Fingrene er viktige for matematikkforståelsen
Over hele verden, i alle kulturer som har en form for telling, begynner barn å telle på fingrene. Forklaringen kan være at tallnevronene ligger like i nærheten av nervecellene som styrer fingrene, og det er godt mulig at disse to hjerneområdene samarbeider. Det kan forklare hvorfor barn som ikke har god kontroll på fingrene ser ut til å ha økt risiko for matematikkproblemer, og hvorfor barn som spiller instrumenter, hvor fingrene er viktige, kan ha et fortrinn når det kommer til matematikk. God fingermotorikk kan derfor være nyttig for å utvikle tallforståelsen. Fingrene fungerer som en tallinje vi alltid bærer med oss.

Slik forebygger du matematikkvansker
Når matematikkvansker går i arv har det sjeldent biologiske årsaker. Foreldre som selv har hatt mange negative opplevelser med matematikk unngår ofte å snakke om og gjøre matematikk med egne barn. I tillegg kan barna lett få aksept for at matematikk ikke er noe som mestres i familien, og da blir det lettere å gi opp når noe er vanskelig.
Forskerfabrikken har sett nærmere på hvordan alle voksne, uavhengig om de selv er gode i matematikk, kan gi barn et godt grunnlag for å forstå matte. Vi ser at det å snakke matematikk med barn og la de få bygge og konstruere er viktig. Du kan lese enda mer om hvordan du enkelt kan legge tilrette for dette her:
De siste årene har vi også funnet mange gode spill som utvikler småbarns matematikkforståelse. De hjelper barn å oppdage sammenhengen mellom mengder, prikker og tall når de løser ulike oppgaver. Et av spillene viser også hvordan fingrene kan bli brukt som verktøy til å forstå tall. Alle spillene kan du kjøpe i vår nettbutikk.

Vi teller på fingrene
Spillet består av 10 gule brikker, kort med prikkesymboler fra 1 til 5 og kort med tallsymboler fra 1 til 10. I tillegg følger det med to hender, som er laget av tre, der fingrene kan strekkes ut og foldes sammen slik vi gjør når vi teller på fingrene. Her får dere alt som trengs for å utforske sammenhengen mellom mengder, fingre, prikker og tall. Alle delene er magnetiske og kan henges på kjøleskapet eller andre flater som inneholder jern. Her kan dere gradvis utforske sammenhengen mellom f. eks to gule brikker, to prikker, to fingre og tallet 2. Spillet har ingen regler eller vinnere, men gjør det enkelt å lage små matteoppgaver og snakke om dem sammen.
Anbefalt alder fra Forskerfabrikken: 2-5 år
Torreta
Torreta består av 5 x 5 sylindere som varierer i høyde, bredde og farge. På hver sylinder er det også tegnet et prikkesymbol som angir hvor mange cm høy sylinderen er. I tillegg følger det med to terninger – én som viser farger og én som viser prikker. Innledningsvis er det naturlig å starte med å sortere brikkene etter høyde eller farge. Selve spillet går ut på å kaste terningene og bygge tårn med klosser som enten har samme farge eller samme antall prikker som terningen viser. Målet er å bygge høyest mulig tårn. Her kan dere også leke dere med addisjon og subtraksjon ved å studere høyden til de ulike brikkene.
Anbefalt alder fra Forskerfabrikken: 2-5 år
Mine første tall
Spillet inneholder 24 oppgaver hvor barn får trening i å se sammenhengen mellom prikker, tallsymboler og ulike figurer. Figurene varierer i form, farge og størrelse. Oppgavene blir gradvis vanskeligere. I begynnelsen har f. eks. alle former samme farge og er plassert ved siden av hverandre. På de vanskeligste kortene er figurer med samme farge forskjellige og er plassert langt fra hverandre. Da krever det ekstra konsentrasjon å f. eks. finne ut hvor mange grønne figurer det er snakk om. To barn kan spille sammen og hjelpe hverandre med å løse oppgavene. Underveis oppstår mye mattesnakk. Her er det bare vinnere, ingen tapere.
Anbefalt alder fra Forskerfabrikken: 3-6 år

Bygg fargerike mønstre
Her er spillet som lar dere bygge vakre mønstre ved hjelp av koder og fargerike brikker gjennom til sammen 12 oppgaver som gradvis blir vanskeligere. Underveis må dere huske hvordan et visst antall fingre, prikker eller et tallsymbol representerer en bestemt farge og form. Det er selvfølgelig også mulig å komponere helt egne mønstre med de fargerike sirklene og trekantene.
Anbefalt alder fra Forskerfabrikken: 4-7 år
Kilder:
- Number Training Remediates Math Difficulties in Children: Behavioral and Neural Correlates, S Karraker et al, IMBES-conference, 2018
- Brief non-symbolic, approximate number practice enhances subsequent exact symbolic arithmetic in children. D Hyde et al, Cognition, vol 131, p 92-107, 2014
- The Number Sense. S Dehaene, Oxford University Press, 2011