Slim av lim og linsevæske
Slim laget av lim og linsevæske er barnas favoritt. Du starter med lim som inneholder PVA. Det er et trådformet molekyl som ikke finnes i naturen, men som blir produsert i fabrikker for å lage lim, maling og papir.
For flere eksperimenter anbefaler vi årets julkalender
For at limet skal bli til slim, må trådene flokes sammen. For å få til det, trenger du natron og linsevæske som inneholder borsyre. Når borsyre og natron kommer i kontakt med hverandre, skjer det en kjemisk reaksjon og borsyren blir til borax som er den viktige ingrediensen her. Borax kan nemlig binde til seg to tråder med PVA samtidig. Blander du alt sammen og rører, vil du gradvis se at slimet tykner fordi flere og flere PVA-tråder fester seg til borax og blir til en slimaktig floke.
Borax finnes naturlig i mineraler i naturen og blir brukt til å lage alt fra kosmetikk til såpe. Både borax og borsyre hindrer bakterier og sopp i å vokse opp. Det er derfor det finnes borsyre i linsvæsken. De mengdene med borsyre og borax som du kommer i kontakt med når du lager slim, er så små at de ikke er giftige. Allikevel, for å utsette deg selv for minst mulig kontakt med borax, er det lurt å blande alle ingrediensene godt sammen før du tar i slimet. Da har nemlig borax bundet seg til PVA og floket disse trådene sammen og kan ikke reagere med huden din.
Du trenger
- Lim som inneholder PVA
- Vann
- Linsevæske som kan brukes rett på øynene og som inneholder borsyre
Slik gjør du
- Mål opp 1 dl lim.
- Tilsett 1 dl vann.
- Rør inn en kvart teskje natron og en spiseskje linsevæske.
- Rør godt til slimet har ønsket konsistens og du kan kna det i hendene.
Tips: Hvis du bytter ut vannet med 3-4 desiliter barberskum, får du et mer luftig slim. Du kan farge slimet med konditorfarge og glitter.
Det er lurt å vaske beholderen du bruker til å måle opp lim med en gang så ikke rester av lim stivner.
Dette slimet kan utvikles videre ved å tilsette andre ingredienser du har hjemme som tannpasta, hårgele, såper og lignende.
Å forestille seg kjemiske reaksjoner på molekylnivå, er god tenketrening. Samtidig får hjernen erfaring med at alt rundt oss er satt sammen av atomer og molekyler. Ta for eksempel PVA-slimet som vi beskriver her. Her kan dere starte med å smake på selve ordet polyvinylalkohol. Hva betyr det? Jo, fordi «poly» betyr mange, er det mange vinylalkoholmolekyler som er limt inn etter hverandre i tråder.
Et raskt søk på nettet, viser dere molekylstrukturen på PVA og hvordan vinylalkohol er satt sammen til lange kjeder. Har dere et molekylbyggesett, er det lett å bygge vinylalkohol, for det består bare av atomene hydrogen, karbon og oksygen.