Natur er viktig, også i by-barnehagen
av Hanne S. Finstad
Skal barn bli glade i naturen, må de oppleve den. For familier som bor i byer, kan det være en utfordring. Her kan by-barnehager spille en viktig rolle, men hvordan?
Det har jeg grublet mye over siden Forskerfabrikken besøkte Småtjern naturbarnhage for noen uker siden. Barna her fikk unike erfaringer med naturen ved å tilbringe 3 år i skogen før skolestart. Besøket gjorde sterkt inntrykk. Samtidig innser jeg at det ikke er praktisk mulig å plassere alle barnehager midt i skogen. Folk flest bor jo i tettbygde strøk. Så hvordan kan vi gi bybarn rike naturopplevelser likevel?
Jeg tror vi må løsne litt på naturbegrepet. For hvor går grensen mellom natur og ikke natur? Det spørsmålet stilte jeg ungdom for noen år siden da Forskerfabrikken arrangerte urbanfysiske byvandringer. Her startet vi på Universitetet i Oslo og endte opp i Slottsparken. Underveis utforsket vi ulike naturfenomener og filosoferte over hva som var natur. De skogkledde åsene rundt byen var enkle å plassere. De tilhørte naturen. Men hva med gresset vi stod på og alt som levde i hagene og parkene? Var ikke det også natur? Og hva med treverk og stein som husene var bygget av? Gradvis innså vi at det gikk et skille mellom hva som var formet av mennesker og hva som hadde sin opprinnelige form. Her var både natur og kultur, og over alt fant vi spor av begge deler.
Mellom flotte bygninger laget av glattslepet granitt og larvikitt, fant vi mose og lav som vokste på steinene og ugress i sprekkene. Og det var liv over alt i form av fugler, ekorn, blomster, trær og utallige smådyr. Plutselig ble vi overrumplet av et kraftig regnskyll, og innså at været var like mye til stede her som i marka som omkranser byen. Det er altså ikke nødvendig å gå ut av byen for å oppleve natur. Derfor kan bybarnehager by på mange rike naturopplevelser, og det er det flere gode grunner til å gjøre.
Naturopplevelser vi har som barn, påvirker holdninger vi får til naturen senere i livet. Det viser blant annet en undersøkelse fra Japan der mer enn 1000 mennesker ble intervjuet om sine barndomsopplevelser i naturen og sine holdninger til natur og økologi som voksne. De som hadde hatt mange naturopplevelser som små, kjente et større ansvar for naturen som voksne. De hadde f. eks. større forståelse for at farlige veps og skumle villsvin hadde en plass i naturen.
sommerskolen vår. Mange er redde for edderkopper når kurset starter, men ved å studere dem og lære om dem, endrer de syn på disse fantastiske små skapningene.
Lek utendørs gir også allsidig fysisk aktivitet og har en positiv effekt på kognitiv og sosial utvikling. Det er ekstra viktig i vår tid hvor mange barn sitter mye stille med elektroniske medier fra de er ganske små. Opplevelser i naturen kan gi barn erfaringer som strekker seg lenger enn å kunne fakta og tall. Målet blir ikke bare å mestre et fag, men å se større sammenhenger, og de finnes ikke bare i skogen, men også i byen.
Tips til naturaktiviteter midt i byen:
- Utforsk smådyr som maur og edderkopper
- Studer fugler og mat dem om vinteren
- Følg et tre gjennom året
- Lag kjøkkenhage
- Følg med på været og lag en værstasjon
- Øv på å tenne bål i bålpanne
- Hent inn noen store trær og tren på å spikke og sage
- Ha høns, klekk kyllinger
- Ha akvarium/fiskedam
- Let etter smådyr i vann i en bekk eller elv
- Bruk våtdrakter i en bekk eller elv
- Press blomster, hvor mange ulike sorter finne dere
- Lag snøhule/iglo
Kilder:
- Hosaka, T., Sugimoto, K., Numata, S., (2017). Effects of childhood experience with nature on tolerance of urban residents toward hornets and wild boars in Japan. PLoS ONE, 12(4)
- Cho, Y., Lee, D., (2017). ‘Love honey, hate honey bees’: Reviving biophilia of elementary school students through environmental education program. Environmental Education Research
- Learning outdoors: the Forest School approach, L O`Brian, Education, vol 37, s 45-60, 2009
- Close encounters with nature in an urban kindergarten: a study of learners inquiry and experience. F Ghafouri, Education, vol 42, s 54-76, 2014