Bli kjent med Osmose
Christoper Leiknes, Forskerfabrikken
Naturen prøver alltid å utjevne forskjeller. Derfor lukter det i hele huset når noen steker vafler på kjøkkenet. Duftmolekyler fra vaflene sprer seg gjennom luften. Men denne diffusjonen skjer ikke bare i luft, men også i planter og dyr. Bare undersøk selv:
Du trenger:
- 1 potet
- 2 skåler
- salt
Slik gjør du:
- Del poteten i to like store deler
- Fyll 2 skåler med vann. Ha 2 spiseskjeer salt i en av skålene.
- Legg en potetbåt i hver skål og la dem ligge der i 20 minutter
- Ta båtene opp og se på dem. Hva har skjedd?
Dette skjer:
Potetbåtene er ikke like store lenger! Når vi tilsetter salt til vannet blir det en høyere saltkonsentrasjon i vannet enn det er i poteten. For å utjevne saltkonsentrasjonen, trekkes vann fra poteten til saltvannet. Derfor krymper poteten. Noe lignende skjer når du bader i ferskvann. Det er mindre salt i vannet enn i kroppen din. Vann dras ut fra huden og inn i vannet slik at huden blir skrukkete. Det motsatte skjer hvis du legger et egg i eddik. Først vil eddiken etse vekk skallet. Så vil vann trenge inn i egget gjennom membranen slik at egget eser ut, for det er mer salt i egget enn i eddiken. Det tar noen dager.