Glede gir interesse for naturvitenskap
av Hanne S. Finstad
Å skape interesse for naturvitenskap er et mål i mange land. Vi er nemlig helt avhengige av at mange vil bli forskere, gründere og ingeniører også i fremtiden. Løsningen viser seg å være ganske enkel. Den heter glede!
Vi må vise barn at naturvitenskap er meningsfylt

Lignende resultater ble funnet i en internasjonal undersøkelse. Her ble ungdom spurt om hvor morsomt de synes naturfag er og om de ville lære mer om ulike temaer innen naturvitenskapen. Også her viste svarene at følelser er viktige. De som mente naturfag var gøy, hadde størst interesse. Og dette engasjementet var sterkest hos dem som også opplevde naturvitenskapen som meningsfull.
Interessen for naturvitenskap vekkes tidlig

Når blir så et barn eller en ungdom interessert i naturvitenskap? Intervjuer av 8000 amerikanske studenter, viser at for mange starter interessen allerede i barnehagen. Svarene avslørte også at frivillige opplevelser som å utforske naturen og mekke eller bygge ting var viktig. Spennende bøker, museumsbesøk eller forskerklubber hadde også vekket interessen.
Barn som går på sommerskole eller forskerkurs i Forskerfabrikken svarer det samme. Mange ble interessert i naturvitenskap allerede da de var fem år gamle. Og kursene i Forskerfabrikken styrker interessen, for her sier 99% av barna at det både er gøy og lærerikt å gå på kurs. Eksperimenter som å lage slim og iskrem og utforske farger og elektrisitet, skaper positive følelser.
Forskerfabrikken har en varig effekt
Men har disse opplevelsene en langvarig effekt på interessen for naturvitenskap? For å finne svar på det spørsmålet, har vi tre ganger intervjuet de som gikk på kursene våre for 10 år siden og som nå har blitt voksne. Hver gang har resultatene vært de samme. Hele 90% husker kursene som motiverende og morsomme. Og 55% er fortsatt veldig interessert i naturvitenskap. Av disse mener en tredjedel at kursene i Forskerfabrikken var viktige for å skape denne interessen. En tidligere kursdeltager svarer:
«Kursene til Forskerfabrikken var mitt første møte med naturvitenskap og eksperimenter. Vi fikk se masse ting som for eksempel tørris som man ellers ikke har tilgang på. Det var superspennende og moro å være et sted det var akseptert å kunne noe om naturvitenskap!»
Det mest spennende svaret i disse tre undersøkelsene, er allikevel det vi får når vi spør om yrkesvalg. For nesten 20% svarer at kursene de tok på Forskerfabrikken, har hatt betydning for at de har valgt å utdanne seg innen naturvitenskap som voksne. Å oppleve morsomme og spennende eksperimenter og andre aktiviteter som barn, har altså en langvarig effekt som kan påvirke barns valg av yrke senere. Eller som en sier:
Jeg har søkt om å studere ingeniørfag på universiteter i Storbritannia og USA. Jeg tror denne avgjørelsen har blitt påvirket av tidlig eksponering til eksperimenter og forskning på Forskerfabrikkens kurs. Entusiastiske ledere, muligheten til å gjøre mine egne oppdagelser og forklaringene vi fikk, viste meg at forskning og teknologi er gøy.

Glede i sentrum hos Forskerfabrikken
Helt siden starten i 2002, har Forskerfabrikken jobbet for å skape positive assosiasjoner og glede på kursene vi holder for barn. Derfor er det oppløftende å se at denne strategien for støtte fra forskningen. Hittil har vi hatt over 100 000 barn på kurs, og fokuset på å skape glede har vært styrende i alle aktivitetene vi har utviklet. Det vil også fremover være en grunnstein i vår pedagogikk.
Kilder
- Students`emotions and academic engagement: Introduction to the special issue. Contemporary Educational Psychology, vol 36, p 1-2, 2011
- How situational is situational interest? Investigating the longitudinal structure of situational interest. Contemporary Educational Psychology, vol 43, s 39-50, 2015
- Student engagement with science in early adolescence: The contribution of enjoyment to students` continuing interest in learning about science. M Ainley et al, Contemporary Educational Psychology, vol 36, p 2-12, 2011
- Why school students choose and reject science: a study of the factors that students consider selecting subject. TA Palmer et al, International Journal of Science Education, vol 39, p 645-662, 2017