Forskerfabrikken starter internasjonal sommerskole
I Forskerfabrikken vil vise barn at naturvitenskap kan gjøre verden bedre. Derfor arrangerer vi sommerskole om naturfag for barn i hele Norge. Nå vil vi også gi naturfagsglede til barn i andre land. For å løse viktige samfunnsutfordringer, trenger vi realfag. For kunnskap i naturvitenskap, teknologi og matematikk er avgjørende for å løse slikt som klimaendringer, fattigdom, sikker matproduksjon og bekjempelse av sykdommer. Og da er det ikke nok å bare jobbe i Norge. Barn i hele verden trenger realfag!
Global sommerskole
Derfor vil vi lage en internasjonal sommerskole om realfag, et sommerprogram som bringer barn sammen på tvers av kulturer og religioner. Vi vil nå barn i alle typer land, uavhengig av økonomiske og politiske forhold. Det fascinerende med naturfaget er jo at pensumet er det samme over hele jorda. Og løsningene vi må finne for å ta vare på jorda, er globale.
Elopak var først
Elopak var den første bedriften her i Norge som satte opp vår sommerskole for barn i eget nærmiljø. Derfor, når vi nå skal starte i utlandet, var det naturlig å spørre om de vil være vertsskap for et pilotkurs, og svaret ble ja. I uke 31 skal vi invitere 20 barn på sommerskole på Elopak sin fabrikk i Lystrup rett utenfor Århus.
Pilot-sommerskole 2019 vil gi mange svar
Det er mye vi vil finne svar på i denne piloten. Kan vi gi kurslederne god nok oppæring ved hjelp av video, webinarer og skriftlig veiledningsmateriell, alt på engelsk? Det blir jo veldig kostnadskrevende med et felles internasjonalt program hvis det skal oversettes til ulike lokale språk. Det vil heller ikke være økonomisk og miljøvennlig at alle kursledere skal reise til oss for å få oppæring. Vi vil også undersøke hvordan elevene trives med et elevhefte med enkel engelsk kombinert med at kurslederne snakker dansk.
Denne sommeruken vil allikevel ha mye til felles med kursene vi har i Norge. Barna får en spennende uke som vil gjøre dem mer engasjerte og kunnskapsrike når de skal jobbe videre med naturfag på skolen til høsten.
Hvordan når vi barn i utviklingsland?
Men hva med barn i utviklingsland? Hvordan skal kursinnholdet tilpasses helt andre forhold enn dem barn i Skandinavia lever under. Vi har tidligere holdt kurs i Pakistan og Zambia og vet at eksperimenter fenger like godt der som her. Jeg tok kontakt med Inger Elise Iversen i Kavlifondet, som jeg vet jobber med mange forskjellige humanitære organisasjoner. Tanken var at hun kunne koble meg sammen med en organisasjon som jobbet med utdanning i et utviklingsland.
Inger Elise var veldig positiv, og inviterte meg og Pernille Kruse Madsen til Kavlifondet utenfor Bergen noen få uker senere. Pernille grunnla stiftelsen Human Practice i 2014 og har allerede bygget opp 50 skoler i Nepal og Kenya. Her jobber hun for at barna skal få god mat, lekeplasser og biblioteker. For ikke å snakke om datarom og entreprenørprogrammer. Sist, men ikke minst styrker de lærerne ved å tilby dem kurs og videreutdanning.

cof
Human Practice Foundation
Det var fascinerende å få innblikk i det fantastiske arbeidet Human Practice gjør. Og Pernille og jeg fant tonen umiddelbart. Det bla raskt klart at sommerskoler slik vi har i Norge, ikke er aktuelt i Nepal. Her er det barnas skoledag som trenger bedre innhold. Mange av skolene er utstyrt med gode laboratorier, men lærerne har liten erfaring med utforskende naturfagsundervisning. Det mest vanlige av tradisjonell tavelundervisining. Pernille mente derfor at vi må forsøke å nå barna ved å holde kurs for lærerne i Nepal.
Så begynte vi å se på de ulike modulene vi hadde tenkt å bruke i sommerskolen i Danmark. Vår plan om å jobbe med plast og emballasje var også aktuell i Nepal mente Pernille.
Hun var også positiv vår modul om betydningen av rent vann, bakterier og hvordan sykdom smitter. Det er nemlig et stort problem der hvor skolene ligger. Men det var et tema jeg ikke har tenkt på. Jordskjelv. Landet var jo rammet av et stort jordskjelv i 2015, og lider fortsatt under det. Folk trenger å forstå hvorfor det blir jordskjelv, og hvordan man kan beskytte seg mot skadevirkningene.
Vi får støtte fra Kavlifondet
Vi drar hjem med oppfordring om å søke støtte til prosjektet fra Kavlifondet, og selv brukte jeg noen dager i romjulen til det. Allerede i midten av januar får vi svar, og det er positivt. Vi har fått midler til å pilotere Forskerfabrikkens globale program i Nepal! Nå er flybiletter bestilt til den 24. mars, jeg har tatt første dose med vaksiner, og vi er i full gang med å ferdigstille undervisningsmodulene. De er:
- Jorda hvor vi alle bor og hvorfor det oppstår jordskjelv og vulkanutbrudd
- Hva trenger alle levende organismer for å leve? Hva er mikroorganismer og hvordan sprer sykdommer seg?
- Vi utforsker hvorfor alt liv er avhengig av vann og rensing av vann
- Med utgangspunkt i vannmolekylet ser vi nærmere på atomer og molekyler
- Vi utforsker noen spennende kjemiske reaksjoner
- Vi ser på forskjellen mellom organisk og uorganisk og hvorfor plast ikke brytes ned i naturen. Vi ser på plastforurensning i elver, innsjøer og hav.
- Vi studere emballasje på matvarer og hvordan og hvorfor vi kan gjenvinne papir, metall og plast
- Vi utforsker elektrisitet og hvordan vi kan skape elektrisitet med solenergi
Modulen om plastforurensning, skal vi også ha med i den norske sommerskolen i år, mens den om rent drikkevann og jordskjelv foreløpig er forbeholdt den internasjonale piloten. Vil du vite mer om det faglige innholdet og hvordan det hele går både i Danmark og Nepal, er det bare å følge med på blogginnleggene fremover.