Festmåltid for fuglene

Festmåltid for fuglene

Landet vårt er fullt av vakre fugler og de blir glade hvis du mater dem om vinteren. Slik lager du et festmåltid i en melkekartong.

Du trenger
 • En ren 1-liters melkekartong
 • 500 gram Delfiafett
 • Solsikkefrø eller ferdig fuglefrø for villfugl
 • Solid tau
 • Tapetkniv eller skalpell
Slik gjør du
 1. Riv opp kartongen på toppen og hell i 6 dl frø. Du ser hvor mye du har tatt oppi ved hjelp av målevinduet på siden.
 2. Smelt fettet i en gryte og hell det i kartongen. Få gjerne hjelp av en voksen så du ikke brenner deg. La det stå til alt er stivnet. Det tar gjerne 1-2 dager.
 3. Skjær ut en firkant på den ene siden. La det være igjen en liten bit som fuglene kan sitte på.
 4. Stikk hull i toppen med en syl og tre inn tauet.
 5. Heng fuglematen et sted hvor fuglene kan forsyne seg samtidig som du kan se fuglene. Tenk også på at det skal være god utsikt slik at katter ikke kan lure seg inn på fuglene.
 6. Hvis du vil lage flere, kan du bare øke oppskriften med å gange alt med 2, 3 eller 4. Klarer du å finne ut hvor stor brøkdel av volumet til fuglematen som er fett og frø? Klarer du å finne ut hvor mange prosent av volumet som er fett og frø?

Hva skjer?

Verken mennesker, fugler eller andre dyr kan leve uten fett. Fett er et viktig byggemateriale i kroppen og en god energikilde. Det er ekstra bra for fuglene å få fett om vinteren når det er kaldt og vanskelig å få tak i annen mat. De har også glede av de andre stoffene i denne julematen som vitaminer, mineraler, proteiner og karbohydrater.