Eksperimenter snakker alle språk
Noe av det mest fascinerende med å jobbe med naturfag er at faget er globalt. Uavhengig av religion og kultur er pensum i store trekk det samme. Det er også gleden barn viser når de får eksperimentere. Det ble helt tydelig da lærerstudenter fra NTNU tok med seg litt av Forskerfabrikken på utveksling i Zambia. Her forteller student, Maria Litlehamar, om sine opplevelser fra turen:
Maria Litlehamar, NTNU
Den 5. februar var vi åtte studenter som dro til Zambia. Med oss hadde vi rikelig overvekt på grunn av utstyr fra Forskerfabrikken. Her var labfrakker og vernebriller og alt vi trengte for å eksperimentere med slim og farger. Vi hadde et sterkt ønske om å vise barn gleden med eksperimenter og naturfag i et land med langt mindre ressurser enn Norge. Men da vi møtte lærerne i Livingstone og fikk studere lærerbøkene og undervisningen, ble vi litt engstelige.
Det var ingen tradsjon for å gjøre forsøk. Lærerne mente derimot at vi måtte følge bøkene og læreplanen slik at elevene kunne bli klare til en stor test. Vi måtte bruke alle våre overtalelsesevner for å få dem til å skifte mening. Heldigvis klarte vi det og endte med å få gjennomføre forsøk i alle de fire klassene vi fikk ansvar for. Seks av oss var på 5. trinn, mens to stykker var på 6. trinn, og det var 40 elever i hver klasse.
De første som gjorde forsøk, gjennomførte slimforsøket i en 5. klasse. Her gjennomførte vi med bare to studenter tilgjengelig, noe som ble litt småkaos. Elevene var super giret fra a til å, og det å holde roen ble en utfordring. Men vi gjennomgikk eksperimentet steg for steg, noe som gjorde det enkelt for elevene å følge med. Alle elevene, uansett forutsetninger fikk til eksperimentene og det var lett å se at de virkelig koste seg. Samme forsøk ble også gjennomført i en annen 5. klasse på en annen skole. Her til like stor beundring og glede.
Gjennom vårt 5 uker lange opphold gjennomførte vi også forsøket med utrolige farger. Elevene syntes det med farger var utrolig spennende. Da vi lot dem male på kopper med maling som forandrer farge med varmt og kaldt vann, var overraskelsen stor. Barna brøt ut i spontan applaus og ansiktene strålte. Se barnas reaksjon i videoen under:
Vi testet også briller som spalter lyset i regnbuefarger hvis. Dette syntes elevene var helt fantastisk, og igjen ble det applaus i klasserommet. Vi fikk virkelig se gleden naturfag kan gi. Elevene smilte fra start til slutt, og de var stolte over at de faktisk hadde klart å gjennomføre dette på egenhånd med bare litt veiledning.
Frakker og vernebriller var også til stor ekstase. Bare elevene så frakkene visste de at det var noe gøy som skulle skje. Elevene ønsket også gjerne å ha med seg disse hjem, bare for å vise hva de hadde fått gjort på skolen. Elevene syntes det var veldig gøy å få lov å ta med seg noe hjem, sånn de kunne vise foreldrene sine. Her fikk noen elever kopp med maling på, andre fikk slim, mens noen fikk magneter.
It feels like I´m flying.
Elev, 5.klasse
Personlig tror jeg dette var noe barna hadde stor glede av og noe de kommer til å huske resten av livet. Flere av elevene gikk med slimet i sekken og holdt på med det i undervisning og pausen gjennom hele vårt opphold. Da vi gjennomførte forsøkene, fikk vi se en glede og en nysgjerrighet uten like. Og selv om det til tider ble litt kaos, var det et godt kaos og elevene fikk virkelig prøvd seg på noe de ikke har gjort før.
Se flere bilder i galleriet under:
Jeg opplevde at elevene fikk en annerledes opplevelse over hva naturfag er og hva man kan gjøre. Kanskje fikk også lærerne inspirasjon til å gjøre eksperimenter. Dessverre var det ikke tid for å gå dypt inn i teorien bak forsøkene. Elevene var også så giret at de ikke helt klarte å sette seg inn i teorien. Men jeg mener at det praktiske er minst like viktig! Slik fikk barna en opplevelse som de ikke kommer til å glemme.
Tusen takk for samarbeidet, Forskerfabrikken!