Eggende påskeeksperimenter
av Camilla Oppegård, Forskerfabrikken
I løpet av påsken spiser vi flere egg enn noen andre uker i året, men du kan også eksperimentere med eggene du spiser. Her er to morsomme eggsperimenter dere kan gjøre hjemme.
Fargerike egg
Du trenger:
- hardkokte egg
- ulike konditorfarger
- 7% eddik eller sitronsaft

- glass
- blonder, hyssing eller noe annet du kan surre rundt eggene
- gummistrikk
Slik gjør du:
-
-
- Surr blonder eller noe annet rundt eggene, og fest det med en gummistrikk. Gummistrikkene gir også en fin stripete effekt alene.
- Fyll et glass med varmt vann. Tilsett 1 spiseskje eddik eller ½ spiseskje med sitronsaft og rikelig med konditorfarge. Lag gjerne flere fargeblandinger.
- Legg eggene i fargebadet i minst 10-15 minutter.
- Ta opp eggene og la de ligge litt til tørk før du fjerner det du har surret rundt eggene.
- Hvis du vil, kan du nå flytte eggene over til et annet bad for å farge det som ikke fikk farge i det første badet.
- Server gjerne en frokost med fargerike egg. De er fullt spiselige.
- Surr blonder eller noe annet rundt eggene, og fest det med en gummistrikk. Gummistrikkene gir også en fin stripete effekt alene.
-
Sjekk ut video av eksperimentet her!
Hva skjer:
Eddik og sitronsaft er to forskjellige syrer. De løser opp det ytterste laget av eggeskallet slik at fargen får bedre feste i skallet. Den kjemiske forklaringen er at syrene avgir positive ladninger, også kalt protoner, som reagerer med eggeskallet. De aller fleste konditorfargene består av negativt ladde fargemolekylene. Ulike ladninger tiltrekker hverandre og fargemolekylene vil dermed binde seg bedre til overflaten av egget.
Når vi spiser syrer som eddik og sitrosaft, kjenner vi en sur smak. Den sure smaken oppstår når protoner binder seg til smaksløkene på tungen. Slik smaker også alle andre syrer, men mange av dem er så sterke at de etser i stykker huden og ødelegger kroppen. Derfor er det mange syrer vi aldri må smake på, men i stedet behandle med stor varsomhet.
Brett et egg
Egg er harde og runde, men ved hjelp av kjemi og fysikk kan du få egget så mykt at du kan brette det sammen. Og etterpå kan du blåse det opp igjen.
Du trenger:
-
-
- 1 egg
- 7% eddik
- glass
- en skje eller lignende
- nål
-
Slik gjør du:
-
-
- Stikk et hull i begge ender av egget med nåla og blås ut alt innholdet. Det kan dere steke til eggerøre.
- Skyll egget i litt vann og legg det i et glass.
- Fyll glasset med 7% eddik. Bruk en skje eller lignende som vekt slik at egget blir liggende under eddiken.
- La egget ligge i eddiken til neste dag.
- Dersom alt skallet ikke er løst opp, kan du skifte ut eddiken og la egget ligge enda en dag. Du skal sitte igjen med en tynn membran.
- Ta membranen ut av eddiken og skyll den godt i vann og tørk lett av med litt papir. Klem også litt forsiktig på membranen slik at dere klemmer ut vann og eddik som ligger inni. Blås eventuelt ut vannet og eddiken som ligger inne i membranen. La membranen ligge noen minutter og tørke. Membranen kjennes nesten ut som gummi og du kan brette den sammen til en liten ball.
- Men hvordan få tilbake eggeformen uten at du blåser? Hold hendene flatt og vipp membranene frem og tilbake mellom hendene. Membranen fylles da gradvis med luft og formes til et egg.
-
Hva skjer:
Når egget legges i eddik vil du se at det begynner å bruse og at små bobler dannes på eggeskallet. Eggeskallet består av kalsiumkarbonat som reagere med syren og løses opp. De små boblene skyldes dannelse av gassen karbondioksid. Når alt skallet er løst opp sitter du igjen med bare membranen i egget.
Når du vipper membranen fram og tilbake, vil lufta trenge inn gjennom de små hullene du lagde og fylle membranen.
Andre naturlige farger:
Det er mange ingredienser som gir fin farge til eggene! Men skal du ha kraftig farge naturlig farge trenger litt lenger tid enn vannfarge og konditorfarge. Et tips er å koke ingrediensen du vil bruke og la egget ligge i det ferdig fargede vannet natten over. Så koker du egget før frokost og nyter resultatet!
Rødkål – blå farge
Rødbete – rødbrun farge
Rødløk (skall) – dyp brun farge
Gul løk (skall) – dyp gul/oransje farge
Gurkemeie – sterk gul farge
Kaffe – lys brun farge
Spinat – lys brun farge med noe grønt
Visste du at…
Et gammelt kjerringråd mot sår som ikke ville gro, var å legge en eggemembran på såret. Nå forsøker det norske selskapet Nortura å lage plaster av eggemembran for å hjelpe pasienter med vanskelige sår!