E-læringskurs skaper forskerglede i barnehagen
Har du lyst til å forske med små barn, men er usikker på hvordan du skal gjøre det? Da kan et e-læringskurs og utstyr fra Forskerfabrikken være løsningen. Det viser erfaringer fra Solgården barnehage i Asker.
Jeg var ganske spent da jeg gikk inn porten til Solgården barnehage i Asker for noen uker siden. Her hadde de ansatte, som den første barnehagen i Norge, testet ut vårt helt nye e-læringskurs. Nå skulle jeg finne ut hvordan det hadde fungert.
Vi i Forskerfabrikken har ikke selv vært fysisk til stede i barnehagen for å holde kurset, men de ansatte har fått e-læringskurset i form av små videoer på mobiltelefonen hver uke. Før kursstart, måtte alle ansatte laste ned en liten applikasjon som heter Moblrn. Deretter fikk de en melding på telefonen en gang i uken om at et nytt undervisningsopplegg lå klart. Når de så åpnet appen, fant de en video som i løpet av få minutter viser hva de kan gjøre denne uken. Ville de vite flere detaljer, kunne de også kikke på et veiledningshefte da hadde fått tilsendt sammen med alt utstyret de trengte. Slik håpet vi det skulle være enkelt å sette aktivitetene ut i praksis.
Jeg elsker å forske!
Jeg ble møtt av Margrethe Ording som er pedagog på avdelingen. Sammen med tre kollegaer har hun testet ut vårt nye e-læringskurs for barnehager. Margrethe viste meg stolt barnas forskerhylle som de har laget disse ukene. Her er ting de selv har funnet som skinn fra en hoggorm og døde edderkopper. Jeg møter også noen ivrige fireåringer som skal i gang med fredagens faste forskerøkt, og før jeg får satt meg ned, roper en: “Jeg bare elske å forske!”
De andre nikker samtykkende, og når jeg forsøker å finne ut hvorfor de liker å forske er forklaringene mange. Men alle er glade i å lage og blande ting. I dag skal de forske på et mystisk svart papir som får farge når de tar på det eller blåser på det. Hvorfor er det slik tro? Det blir mye grubling og eksperimentering før de oppdager at papiret også får farge i varmt vann, men ikke i kaldt. Gradvis forstår de at varme fra huden får papiret til å skifte farge.
Filmene forteller alt vi trenger å vite
Etter å ha snakket litt med barna, tar jeg en prat med pedagog Elin Cathrine Bigseth som også har vært med på e-læringskurset.
«Jeg syns det har vært veldig fint å få e-læringskurs via mobiltelefonen», forteller hun. «Ved å få et varsel en gang i uken, ble vi hele tiden minnet på at det var et kurs på gang. Til slutt ble vi så vant til det at vi ventet på melding og ble utålmodige hvis noen fikk meldingen før andre.»
«Vi likte også videoene veldig godt», sier Elin med et smil. «Selv om de var korte, viste de både hvordan vi skulle gjennomføre forsøkene og hvordan vi kunne legge det opp pedagogisk. Ofte, når vi mottar andre undervisningsopplegg, er vi usikre på hvordan de skal gjennomføres, men her fikk vi det forklart på en tydelig måte.»
«Det var også veldig greit med den enkle korte måten dere forklarte på i filmene. Det fikk oss til å ikke si for mye når vi selv jobbet med barna, og det ga barna rom til å undre seg og snakket mye om det som skjedde med hverandre.»
E-læringskurs over flere uker er supert
«At kurset var delt opp i mindre deler, var bra. Da slapp vi å hoppe igjennom masse aktiviteter og velge hva vi skulle gjøre. Nå visste vi hva som var målet for denne uken, men vi kunne gjøre det når det passet for oss. Noe gjorde vi på fredager. Andre ganger tok vi med oss aktiviteten på en tur. Vi hadde også mulighet til å være litt spontane, og det var fint med denne gruppa med tre- og fireåringer.»
«At alle i avdelingen var med på e-læringskurset og ikke bare oss to med pedagogisk utdannelse, var veldig positivt. Det er jo ikke alltid så lett å lære bort til andre hva vi har lært på kurs. Nå visste derimot alle hva vi gjorde og kunne snakke med barna om det. Og ble en av oss borte, hadde vi allikevel muligheten til å gjennomføre aktiviteten ved at de andre visste hva som skulle skje. Ingenting måtte utsettes. Fordi alle var med, skapte kurset også samhold og påvirket arbeidsmiljøet positivt.»
Forskning i barnehagen utvikler språk og sosial kompetanse
«Men hvordan påvirket aktivitetene barna», spør jeg.
«Vi ser at når vi holder på med forskning i barnehagen, er barna kjempeinteresserte», fortsetter Elin. «De syns det er så spennende og er så ivrige. Det ble ekstra tydelig etter at vi satte frem alt forskerutstyret i en hylle. For de går stadig bort til hylla og snakker om det de har gjort.
«Det er også spennende å høre hvordan de snakker sammen hele tiden når vi gjør eksperimenter. Når vi f. eks. hadde aktiviteten «Slipp meg ut», kom det masse forslag om hvordan vi skulle redde figuren ut fra isen. Vi prøvde masse forskjellig som kakao, ketchup og pepper, og vi kunne høre hvordan det knitret med salt. Så jeg er sikker på at det er veldig språkutviklende å forske.»
«Når vi forsket på bleier og kunstig snø, var det noen som raskt koblet de to materialene sammen. At stoffet i bleien oppførte seg som kunstig snø. Slik fikk de koble en erfaring til en annen.»
«Samtidig lærer de å samarbeide når de forsker. Noen ganger jobber de i par, andre ganger fire og fire. De er også situasjoner hvor de må vente på tur. Da er det til stor hjelp at vi jobber med noe inspirerende, for da blir det lettere å vente. Det har vært utrolig morsomt, og jeg håper det kommer flere slike kurs».