Syv tips som bygger mattehjerne hos småbarn
Hjernen har en medfødt forståelse for mengder. Selv helt nyfødte babyer klarer å se forskjell på mye og lite. Slik er det også for de fleste dyr. For at vi skal lære matematikk må denne egenskapen videreutvikles, og det starter med grunnleggende tallforståelse.
Det er grunn til å tro at hjernen har en sensitiv periode for utvikling av grunnleggende tallforståelse i førskolealderen. Barnet må oppleve visse stimuli for at disse evnene ikke skal bli varig svekket eller gå tapt. Her kommer syv enkle råd du kan følge for å hjelpe barn med å bygge en slik forståelse.

1. La barnet høre mattesnakk ved å telle, snakke om tall og mengder i hverdagen. Bare tenk på all matematikken som dukker opp når dere handler eller lager mat. Språk er avgjørende i nesten alt vi lærer oss.
2. Vurder størrelser og menger opp mot hverandre. Hvilket kakestykke er størst? Hvem finner den største konglen eller det minste sneglehuset? I hvilken kurv er det flest jordbær. Hvor er det mest blåbær? Slike vurderinger styrker hjernecellene som vi trener opp til å forstå tall.
3. Gi barnet tid til å forstå hvordan ett og samme tall kan symbolisere mengder av forskjellige ting. At «3» for eksempel kan være både tre biler og tre mennesker. Husk at det er helt naturlig å bruke tid på å forstå neste tall. Noen hjerneceller skal spesialisere seg på «3», andre på «4» osv., og hvert slikt trinn krever trening og tid. Hjernecellene som trener seg opp til å forstå tall, kalles tallnevroner.
4. Det er bra for barn å bruke fingrene som hjelpemiddel når de teller og regner. Fingrene fungerer som en tallinje vi alltid bærer med oss. Over hele verden, i alle kulturer som har en form for telling, begynner barn å telle på fingrene. Forklaringen kan være at tallnevronene ligger like i nærheten av nerveceller som styrer fingrene, og det er godt mulig at disse to hjerneområdene samarbeider.
5. Bruk tallinjer som linjaler, termometre og målebånd. Det kan også være nyttig å flytte fingeren langs en linjal når dere jobber med enkel addisjon og subtraksjon. Tallinjer hjelper hjernen i å bygge en forståelse av sammenhengen mellom de ulike tallene.
6. La barnet utvikle god romforståelse ved å bygge med klosser, snekre og lignende. Romforståelsen er nært knyttet til tallforståelsen, og de kan gjensidig styrke hverandre.
7. Tren på å sortere og kategorisere etter farge, form, størrelse og funksjon. Mulighetene er uendelige. Når dere har sortert etter en kategori, kan dere se kritisk på det dere har gjort og finne en annen løsning. Barn som forstår tall kan også sortere i partall, oddetall og lignende. Sortering og kategorisering trener evnen til logisk og kritisk tenkning som er viktig i matematikken og i mange andre sammenhenger.